Uzman uyardı… Sahte olanların bandrolleri de sahte!
İSTANBUL (İGFA) – Kimya Mühendisi Öznur Eylülcim, sahte etiketlerle ve düşük maliyetle piyasaya sürülen bu içeceklerin tüketici tarafından anlaşılamadığını kaydederek, “Daha ucuz ve maliyeti daha düşük olduğu için tercih edilen metil alkol, çeşitli zehirlenmelere ve hatta ölüme kadar birçok hastalığa neden olur.” söz konusu.
Aynı zamanda Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Öznur Eylülcim de geçersiz alkol konusuna değinerek, insan sağlığına yönelik riskleri hakkında bilgi verdi.
Sahte içeceklerin ruhsatsız ve tezgah altı fabrikalar tarafından piyasaya sızdırıldığını belirten Öğretim Görevlisi Eylülcim, “Sağlıksız olduğu kadar kaçak olan bu içecekler ülkemizde kaçak olarak satılıyor. Maliyetinin düşük olması ve fiyatının düşük olması nedeniyle tercih edilen bu sahte içeceklerin etiketleri de sahtedir. “Sahte bandrollerle ve düşük maliyetlerle piyasaya sürülen bu içecekler, düşük fiyatları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor.” söz konusu.
Eylülcim, tüketicinin geçersiz içeceği kokusundan veya tadından anlayamadığını da belirterek, bu konuda tüketicinin görevinin ambalajın üzerindeki bandrolün Tarım Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi tarafından onaylı olup olmadığını kontrol etmek olduğunu kaydetti. ve Ormancılık.
Eylülcim, sahte alkol üretimi ve satışı konusunda kesin bir çözüm bulunmamakla birlikte, sahte alkol üretiminin ve piyasaya sızmasının önlenmesi amacıyla yetkililerin gerekli denetim ve işlemleri yaptığını belirterek, en çok kullanılan alkol çeşidinin ise sahte alkol olduğunu ifade etti. Sahte alkol üretiminde etil alkol yerine kullanılan alkol metil alkoldür. Etil alkol ve metil alkol ayrımı ancak uzmanlar tarafından laboratuvar koşullarında belirlenebilmektedir. Etil alkol ile metil alkolün renk ve kokularının aynı olması, bunların ayırt edilmesini zorlaştırmaktadır.
Daha ucuz olması ve maliyetinin daha düşük olması nedeniyle tercih edilen metil alkol, zehirlenmelere ve hatta ölüme varan birçok hastalığa neden oluyor. Uzmanlar ayrıca geçersiz alkolün verdiği zararın boyutuna göre değiştiğini söylüyor. Bu içecekler özellikle sınır sistemine zarar veriyor. Görme bozukluğu veya görmenin tamamen kaybı, bilinçsiz hareketler, hareketsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi etkilerinin de olduğu biliniyor” dedi.