Yaşam

Karbonhidratlar Hakkında Duyduğunuzda Enerjinize Enerji Katacak 15 Faydalı Bilgi

Otomobillerin yola devam etmesi için akaryakıta muhtaçlık oldukları üzere bedenimizin da karbonhidratlara gereksinimi var. Karbonhidratlar tüketildiğinde bedenimizin ve bilhassa de beynimizin birincil güç kaynağı olarak kullandığı glikoza dönüşür. Şayet karbonhidratları diyet listenizden çıkarırsanız kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Daha sağlıklı bir ömür için karbonhidratlar hakkında bilmeniz gereken on maddeyi sizler için sıraladık. Buyurun içeriğimize.

Kaynak: https://www.thefactsite.com/carbohydr…

1. Karbonhidratın içeriği isminde gizli.

İlgili Makaleler

Karbonhidratın nelerden oluştuğu aslında isminden belirli. Karbo, karbon; hidrat ise suyu temsil eder.

2. Karbonhidratlar, dişlerinize asit tesiriyle ziyan verir.

Ağzımız milyonlarca bakteriye mesken sahipliği yapar zira burası onların büyümesi ve artması için kusursuz bir yerdir. Yemekten sonra ağzımızda kalan karbonhidratlar, bakterilerin dişimizin dış katmanına ziyan veren bir asit üretmesine neden olur. Dişlerimiz için bu istikametten ziyanlı olan kimi besinler; beyaz ekmek, patates cipsi ve kek. Bu yiyecekleri tüketecek olursanız, asit tesirini daha aza indirmek için kesinlikle su için. Yemekten evvel dişlerinizi fırçalamak da asit tesirini azaltmaya yardımcı olur.

3. Düşük karbonhidratlı diyetler ömrünüzü kısaltabilir.

Lancet Halk Sıhhati Merkezi’nde yapılan bir araştırma, düşük yahut yüksek karbonhidrat içeren beslenme biçimlerinin insan ömrünü kısalttığını ortaya çıkardı. Düşük karbonhidrat tüketiminin insan ömrünü kısaltmasının nedeni ise proteini yüksek besinlerle birlikte düşük zerzevat ve meyve tüketimi. Çalışmanın bulguları en düşük vefat riskinin ortalama derecede karbonhidrat tüketenlerde olduğunu gösterdi. Şayet yeniden de beslenmenizde karbonhidratlara yer vermek istemiyorsanız et yerine zerzevat tüketin. Zira sebzeler etin tersine kolesterol içermez ve lifli yapıları sayesinde sindirmenize yardımcı olur.

4. Tüm karbonhidratlar diyabet hastaları için ziyanlı değildir.

Diyabet hastaları işlenmiş olan ziyanlı karbonhidratlar dışındaki karbonhidratları tüketebilir. İşlenmiş karbonhidratlar diyabet hastalarının kan şekerlerini yükselterek hastalığın semptomlarını tetikler. Diyabet hastaları besin açısından varlıklı ve sindirimi kolay olan yulaf, brokoli, havuç üzere besinleri tüketmeli. Yani diyabet hastaları kan şekerlerini denetim altında tutarak karbonhidrat tüketebilir.

5. Bitkiler fotosentez sayesinde karbonhidrat üretebilirler.

Fotosentez bitkilerin su, oksijen ve karbondioksit kullanarak büyümelerini sağlar. Bu süreç güneş ışığının suya, karbondioksitin ise oksijen ve glikoza dönüştüğü kloraplastda meydana gelir. Güç için glikozu kullanmanın yanı sıra nişasta ve selüloz üzere öbür karbonhidratları üretmek içinde kullanılır. Nişasta fazla glikozun depolandığı yerdir ve güç için kâfi güneş ışığını alamadıklarında bitkiler tarafından kullanılır. Ayrıyeten selüloz bitkiler için süreklilik sağlar ve bitkilerin hücre duvarlarında bulunur.

6. Karbonhidratlar, en çok tüketilen makro besindir.

Makro besinler sıhhatimize katkı sağlayan,  büyük oranda tükettiğimiz besinlerdir. Güç vermelerinin yanı sıra hastalıklardan da korur. Karbondioksitlerin en çok tüketilen makro besin olmasının sebebi ise bedene enerjiyi süratli formda vermeleridir. Bu özellik, inşaat emekçileri gibi gün içerisinde fizikî olarak çok faal olan beşerler için epey işe faydadır. Kâfi karbonhidrat tüketmemek bulanık görüş, yorgunluk, odaklanamama üzere tesirleri olan düşük kan şekerine neden olur.

7. Spordan evvel ve sonra karbonhidrat tüketmek inanılmaz yararlı.

Spordan evvel karbondioksit tüketmeniz performansınızı arttıracak formda gücünüzü yükseltir. Spor boyunca beden, glikozdan gelen enerjiyi kullanmaya meyillidir. İşte bu yüzden eksilen glikozun yerini doldurmak için spor sonrası da karbonhidrat tüketmek kıymetlidir. Öteki bir sebep ise idmandan sonra tüketilince bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir.  Karbonhidratları ve başka makro besinleri tüketmek için en ülkü vakit spordan iki saat öncesidir. Beden geliştirme uzmanları, idman sonrası beslenme için -antrenmanın yoğunluğuna bağlı olarak- spordan sonraki on beş dakika ile bir saat ortasını öneriyor.

8. Yüksek karbonhidrat ve düşük protein alımı çocukların gelişimini pürüzler.

Bir çocuk fazla karbonhidrat tükettiğinde ise insülin düzeyleri artar ve büyüme hormonu az salgılanmaya başlar. Ayrıyeten protein tüketimi az olan bir beslenme kemik gelişimini de olumsuz istikamette tesirler. İşte bu yüzden istikrarlı beslenme çok kıymetli. Çocukların karbonhidrat ve protein tüketimleri kâfi ve istikrarlı ölçüde olursa gelişim oranları artar.

9. Çok karbonhidrat tüketimi sizi aç hissettirebilir.

Karbonhidratları çok tüketmek, insülini arttırır ve bu da bedeninizin çabuk sindirmesine neden olur. Çok yeseniz bile akabinde aç hissetmeniz bu yüzdendir. Bu cins karbonhidratlar çok fazla şeker içerdikleri için beynin dopamin salgılamasını sağlayarak canınız ne çekse daha fazla yemenize sebep olur. Yeniden de açlığınızı arttırmadan da tatlı yiyebilirsiniz. İşin sırrı, şekerli besinler tüketirken dikkatli olmaktan, beslenmenizi disipline etmekten ve canınız bir şey isteyip yediğinizde suçluluk hissetmemenizden geçiyor.

10. Karbonhidratı kesmeden de zayıflayabilirsiniz.

Kilo vermenin en kıymetli kısmı porsiyon denetimidir. Bedeninizi gün uzunluğu yalnızca gereksinimi olan besinleri tüketerek disipline sokmanıza yardımcı olur. Porsiyon denetimi olmaksızın yalnızca karbonhidratı bırakmanın ise bir tesiri olmaz. Porsiyon denetiminin en âlâ yollarından biri, öğünlerinizi düzenleyip sağlıklı yiyecekler seçerek yemeğinizi kendiniz yapmanızdır. Bunu uygulamak hem çok yemenizi önler hem de vaktiniz ve paranız cebinizde kalır.

11. Aslında lifler de teknik olarak karbonhidrat.

Evet, yanlış duymadınız. Öteki karbonhidratların tersine güç vermez ancak lifler de karbonhidrat sayılır.

12. Diyetlerde karbonhidratı kestiğinizde kilo vermenizin sebebi karbonhidrat değil.

Düşük karbonhidratlı beslenmede kilo vermenin sebebi bedeninizin su kaybından kaynaklanır.

13. Karbonhidratlar bedenimiz için en değerli besin kaynağıdır.

Vücudumuz karbonhidrata sandığımızdan daha düşkün. Karbonhidrat yemeyi bıraksanız bile bedenimiz onları gerektiğinde kullanmak için depolamış olur. Karbonhidratlar sağlıklı yaşamamız için değerli ve öbür makro besinlerden daha fazla kalorileri yok.

14. Kimi hayvansal besinlerde da bulunurlar.

Hayvansal besinleri tüketirken yalnızca protein aldığınızı mı düşünüyordunuz? Sütte ve başka süt eserlerinde bulunan laktozdaki disakkarit, bir karbonhidrat.

15. Karbonhidratlar beyniniz için tek güç kaynağı değil.

Vücudunuz yeteri kadar glikoz almazsa gereksinim duyduğu güç için ketonları kullanır. Karaciğeriniz yağ yakma yoluyla bu enerjiyi bedene sağlar. Ketonlar antioksidan tesirinde olmakla bir arada kas kütlelerini korur ve kanserin büyümesine pürüz olur. Ketonların bir dezavantajı ise sizde beslenme eksikliği yaratmalarıdır ancak bunu besin destekleri alarak çözebilirsiniz.

Karbonhidratlar ekseriyetle sıhhate ziyanlı görülür ama bu büyük bir yanılgıdır. Birçok sıhhat sorununa yol açsalar da, bedenimizin ve beynimizin düzgün çalışmasını sağlayan faydalı karbonhidratlar var. Bu yüzden beslenmenizden tüm karbonhidratları çıkarmak yerine hangilerinin uygun hangilerinin berbat olduğunu tanımlayarak daha yeterli bir yaklaşımda bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Bunu yapmanız sizi daha sağlıklı kararlar veren bilgili bir tüketici yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu